Radio
Comunicarea
Comunicarea reprezintă schimbul de mesaje între cel puțin două persoane, din care una emite (exprimă) o informație și cealaltă o recepționează (înțelege), cu condiția ca partenerii să cunoască codul (să cunoască aceeași limbă). Instrumentul comunicării în acest caz este limba.
Având în vederea că undele sonore sunt puternic atenuate de mediu comunicarea verbală nu se poate realiza pe distanțe mari. Astfel oamenii au fost nevoiți a căuta metode de a transmite informația la distanță prin semne:
- în anii 400 î.e.n. transmiterea informațiilor de-a lungul marelui zid chinezesc era realizată prin semnale luminoase, folosind focul. Mai târziu prin anii 200 î.e.n. s-a elaborat un limbaj mai complex folosind steagurile, iar prin anii 618-907 un mesaj putea fi transmis până la peste 2000 km în 24 de ore;
- Telegraful optic sau telegraful semafor, inventat în anii 1792, este un telegraf (tele – la distantă, graf – scriere) ce a fost inventat de francezul Claude Chappe de altfel cuvântul/termenul „Telegraf” respectiv „Semafor” au fost inventate de el.
Telegraful optic |
---|
- Telegraful electric. Primele aparate foloseau descărcările electrostatice. Un astfel de parat a fost inventat în anul 1866 de către Sir Francis Ronalds care a oferit invenția Amiralității Britanice dar a fost refuzată ca fiind nefolositoare. Telegraful electrostatic a fost abandonat în favoarea celui electromecanic (cu electromagneți). Primele experimente cu acest tip de telegraf au fost realizate de către Baron Pavel L'vovitch Schilling în 1832 care a realizat o linie de telegraf între Kronstadt și Palatul Peterhof din Sankt Petersburg. Acest sistem a fost abandonat la moartea sa în 1837. Marea majoritatea a sistemelor telegraf foloseau mai multe fire iar în anul 1837 americanii Samuel Morse și Alfred Lewis Vail au inventat telegraful care folosește un singur fir pentru transmiterea informației și codul Morse.
Cheia de telegraf | Telegraf |
---|---|
- Telegraful fără fir a apărut după descoperirea undelor radio (undele herțiene) asupra căror germanul Heinrich Rudolf Hertz a realizat diverse experimente și publicate între anii 1886 – 1888. Astfel la sfârșitul anului 1894 inventatorul italian Guglielmo Marconi a început a lucra la ideea de a folosi un undele radio în transmiterea informației în locul firului conductor. Astfel demonstrațiile lui au reușit să transmită informația, folosind codul Morse, la o distanță de 6 km. Mai târziu s-a reușit în anul 1899 să se transmită informația peste Canalul Mânecii iar anul 1901 s-a realizat prima transmisie peste Oceanul Atlantic.