Energia solară

Sistemele de producerea a energiei electrice cu panouri solare sunt adesea conectate la o baterie în scopul stocării energiei. Un astfel de sistem este compus, în general, de următoarele elemente:

  • Pentru producerea energiei electrice – din panouri fotovoltaice sau solare alcătuite la rândul lor din celule fotovoltaice sau solare;
  • Regulator de încărcare – sunt sisteme ce controlează parametrii energiei electrice primită de la panourile fotovoltaice în vederea reîncărcării bateriilor;
  • Bateria – reprezintă ansamblu de elemente sau monoblocuri conectate în conexiune serie și/sau paralel în vederea obținerii capacității și tensiunii necesare bateriei;
  • Monitorizare – sunt dispozitivele electronice folosite, în principal, la monitorizarea stării de încărcare a bateriilor și punerea la dispoziție utilizatorilor a acestor informații local și/sau la distanță.

Voi prezenta la modul general și particular anumite proprietăți și caracteristici a fiecărui element, descris mai sus, ce alcătuiesc un astfel de sistem solar pentru încărcarea unei baterii. De asemenea în analiză am folosit modelarea software cu ajutorul programelor de simulare de tip SPICE (Simulation Program with Integrated Circuit Emphasis) autor inițial fiind Laurence Nagel în cadrul laboratorului de cercetare electronică al Universității Berkeley din California și programul Proteus al celor de la Labcenter Electronics Ltd.

Un astfel de sistem, de monitorizare a tensiunilor, poate fi utilizat și în cadrul sistemelor eoliene ce sunt complementare unui sistem fotovoltaic de producere a energiei electrice.

Monitorizarea bateriei este importantă deoarece ne indică dacă starea de încărcare a bateriei și în același timp ne indică nivelul de încărcare a monoblocurilor ce alcătuiesc bateria. În acest caz am considerat ca bateria este alcătuită din 4 monoblocuri înseriate de 12[V] pentru a rezulta o baterie cu tensiunea nominală de 48[V].